lauantai 28. maaliskuuta 2015

Mitä tehdä kanin kanssa?

Tämä postaus on pääasiassa tarkoitettu niille, jotka ovat hankkimassa kania tai eivät muuten vaan keksi kanilleen tarpeeksi tekemistä, jolloin se tylsistyy. Olen miettinyt jo pitkään tekeväni tällaisen, ja nyt sain sen vihdoin tehtyä. Toivottavasti jollekin on hyötyä tästä. :)

Jotkut voivat ajatella, ettei kanin kanssa voi tehdä mitään ja se on vaan tylsä häkissä elämänsä seisoskeleva eläin. Tälläisessä tilanteessa kanilla itsellään on kuitenkin yleensä todella tylsää, sillä se ei saa tarpeeksi virikettä elämäänsä. Itse yritän parhaani, että kaneillani olisi paljon tekemistä ja ne saisivat toteuttaa luontaista itseään mahdollisimman paljon. Tässä muutamia vinkkejä, mitä kanin kanssa sitten oikein voi puuhailla.


1. Hengailu
Ihan perus oleminen kanin kanssa on tärkeää, varsinkin jos kanillasi ei ole lajikumppania. Jos kanisi on ujo tai ei ole vielä tottunut sinuun, tätä kannattaa myös tehdä paljon. Eli esim. istuskelet vaan maassa ihan paikallaan kanin kanssa. Kärsivällisyyttä tarvitaan, mutta pikkuhiljaa varmasti ujompikin kani alkaa kiinnostua seurastasi ja tulee aina vaan nopeammin tutkimaan sinua. Voit palkita kanin namilla, kun se tulee luoksesi tai vähän silitelläkin, jos se pitää siitä.

Sinuun tottuneen kanin kanssa voit myös vain oleskella. Mella ainakin rakastaa, kun silittelen sitä ja sen jälkeen se aina vastavuoroisesti nuolaisee mua. Kani on myös tosi kivaa kokeisiinluku- ja läksyjentekoseuraa! Siinä samalla saa tehtyä kouluhommia, mutta silti oltua kanin kanssa :)

2. Temppujen harjoittelu
Voisi luulla, ettei kanit opi mitään, mutta ne ovat oikeastaan aika älykkäitä. Riippuu tietysti kanista, miten se oppii temppuja, mutta ainakin meidän kanit oppii melko helposti yksinkertaisia temppuja. Opettamiseen tarvitaan kärsivällisyyttä ja monia monia toistoja, mutta hiljaa hyvä tulee. Temppujen opettaminen on musta tosi kivaa puuhaa kanin kanssa ja se saa siitä vähän pohdittavaa.

Tässä osa meidän kanien osaamista tempuista.


3. Ulkoilu
Ulkoilu tuo tosi kivaa virikettä kanin elämään ja monet kanit nauttivat siitä. Kani saa kuluttaa energioitaan juoksemalla kovaa ja tutkia ympäristöään. Jos meidän kaneilta kysytään, olennainen osa ulkoilua on myös ruohon ja muiden kasvien syöminen. :'D Katso kuitenkin, ettei kani syö sille vaarallisia kasveja.

Kania voi ulkoiluttaa joko valjaissa, vapaana tai ulkoaitauksessa. Meidän kaneista Minni ja Hessu pysyvät pihassa hyvin vapaanakin, mutta Mellaa en uskalla pitää kokonaan ilman valjaita ja narua, sillä se on aijemminkin karannut naapuriin...
Ulkona kani mahtuu juoksemaan kovaa ja tekemään iloloikkia.

4. Estehyppy ja -kisat
Voit kokeilla kanisi kanssa myös estehyppyä. Se on ihan oma lajinsa ja siinä voi kisatakin kanin kanssa. Tärkeintä on, että kani pitää hyppimisestä eikä sitä pakoteta hommaan. Hypyttää ei saa myöskään liian usein, ettei kani kyllästy siihen. Hypytän kanejani korkeintaan kerran viikossa.

Kotona voit koota pieniä esteitä esimerkiksi kirjoista ja harjanvarsista, vain mielikuvitus on rajana! Voit tehdä myös "oikeita" esteitä laudasta ja sahata puomeja sähköputkista.

Itse olen todella tykästynyt tähän lajiin, sillä se on tosi hauskaa niin kotona kuin kisoissakin. Suosittelen koittamaan! Lisää kanihypystä löydät täältä.

Mellasta näkee, että se nauttii estehypystä. On ihana toimia kanin kanssa, joka on itsekin hommassa täysillä mukana! Mellan iloiset hypyt viikon takaa:


Mella helpolla suoralla kisoissa reilu puoli vuotta sitten:

5. Näyttelyt
Näyttelyihin en ole vienyt koskaan kanejani, mutta näyttelyissä olen kyllä ollut paikan päällä estekisojen yhteydessä. Kaneille on ulkomuoto- ja pet-näyttelyitä. Ulkomuodossa kania verrataan rotunsa määritelmään, joten sinne voi viedä vain rotukanin. Pet-näyttelyissä taas arvostellaan mm. sitä, miten olet kaniasi hoitanut, millaisessa kunnossa se on ja miten se antaa käsitellä itseään. En tiedä sitten, nauttivatko kanit niin paljon näyttelyistä, mutta ainakin se tuo varmasti intoa hoitaa kaniaan paremmin!

6. Tee virikkeitä kanillesi
Voit laittaa kanisi jaloittelualueelle tai häkkiin erilaisia mökkejä, tasoja, tunneleita, oksia, kaivuulaatikon ja leluja. Nämä kaikki voit tehdä itse tai osan myös ostaa eläinkaupasta. Leluja voit tehdä helposti itse pahvista, oksista, puusta ja kaikesta, mikä ei ole kanille vaarallista pureskeltavaa. Leluideoita löytyy ihan googlettamalla ja Youtubestakin joitain.

Lelut ja muut virikkeet tekevät kanin häkistä mielenkiintoisemman ja hauskemman kanille, tosin kaikki kanit eivät välttämättä arvosta virikkeitä vaan esim. pelkkää juoksutilaa.
Tässä joku hyvin yksinkertainen itsetekemäni lelu kaneille :D

En tiedä, oliko tästä mitään hyötyä kenellekään, mutta ainakin tätä oli kiva tehdä. :')

10 kommenttia:

 1. Kani on itseasiassa yhdyskuntaeläin, ei laumaeläin :). Kiva postaus!

  VastaaPoista
 2. Kuinka nuorena kania kannattaa alkaa opettaa tuollaiseen temppuiluun ja esteisiin koska eihän kani ainakaan kovin vanhana enää opi sellaisia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Estekisoihin saa mennä aikasintaan 4kk kani, joten esteitä alkaisin harjoittelemaan myös suunnilleen sen ikäisen kanin kanssa. Toki voi myös vanhempaakin kania opettaa, kunhan se on vaan hyväkuntoinen ja tykkää touhusta! Kyllä vanhakin kani voi hyvin oppia :)

   Poista
 3. Ok kiitos ja noi sun kanit on nii söpöjä haluisin itekki oman kanin ku meil on kani vaan kesäsin hoidossa koska meidän perheessä on allergikkoja ja se siis ei ole meidän oma kani vaan vain kesäkanina meillä ja olen sitä yrittänyt vähän opettaa hyppäämään ja se on kyllä ihan hyvin oppinut vaikka ok aika vanha:)

  VastaaPoista
 4. Itsekin omistan kanin mutta en ole varma miksi se merkkailee joka paikkaan vanhempani eivät tykkää kun kanini merkkailee mutta haluaisin pitää sitä laajemmilla alueilla vaikka se sinne kakkiikin joten autakaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kanit merkkailee murrosiässä omaa reviiriään. Kannattaa leikkauttaa kani ja opettaa wc-siistiksi.

   Poista
 5. Mahtavaa! kaverini kanssa on tullut tylsää(kaverini omistaa kaksi kania) kun olemme olleet kanien kanssa

  VastaaPoista