perjantai 16. lokakuuta 2015

Sisäkanien hyvät ja huonot puolet

Koko syysloma olisi ollut aikaa postailla, mutta ideat ovat olleet ihan kadoksissa. Päätin nyt tehdä tällaisen postaksen, jota olen miettinyt jo pidempään, kun ei oikein muitakaan ideoita ollut.

Niin kun varmaan moni tietää, meidän kanit ovat asuneet kahdella eri tavalla. Jokin aika sitten puput muuttivat kesäkailasta sisälle, joten mulle on pakostikin muodostunut mielipiteitä näistä kahdesta asumistavasta. Huomatkaa, että mulla on kokemusta ainoastaan pikkuisesta kesäkanilasta ilman kunnon lämmitystä tai ilmastointia ja sitten sisällä ihmisten keskellä asumisesta. Ja mielipiteet on vain mun omaa pohdintaa ja suurin osa sellaisia, jotka olen itse huomannut.

  Sisäkanien plussat

Kanit saavat paljon huomiota.
Tämä riippuu tietysti tosi paljon ihmisestä ja kanilasta, mutta meillä ainakin kanit saivat valitettavasti hiukan vähemmän huomiota ulkona asuessaan. Sisällä niitä tulee koko ajan rapsuteltua ohikulkiessa ja istuskeltua niiden kanssa. Puput ovat mukana melkein kaikessa, mitä meillä kotona touhutaan.

Kaneista tulee rohkeampia ihmisiä kohtaan.
Sekä tänä että viime vuonna, kun kanit tulivat sisälle, erityisesti Mella oli aluksi hieman varautunut ihmisiä ja ääniä kohtaan. Mutta niin kun äskeisessä kohdassa sanoin, ainakin meillä kanien kanssa tulee oltua paljon enemmän sisällä. Siksi jo pienen ajan päästä Mellakin on taas alkanut luottaa ihmisiin paljon enemmän eikä ole niin säikky kuin aluksi.

Kanit nähdäkseen ei tarvitse nähdä vaivaa.
Kuulostaa tosi laiskalta, mutta niinhän se on, että kanien asuessa sisällä ei tarvitse kävellä joka kerta ulos ja talvella pukeutua ulkovaatteisiin moikatakseen pupua tai mennäkseen siivoamaan sen häkin. Siinähän se loikkii vierellä tai nukkuu häkissä kulman takana.

Kanit saavat paljon liikuntaa.
Tämäkin riippuu tosi paljon kanien määrästä, omistajasta, tiloista yms., mutta tämä on taas meillä näin. Kaneja on helppo pitää vapaana, sillä niiden touhuja voi seurailla koko ajan sivusilmällä. Esim. Mella on lähes koko ajan vapaana koko talossa. Se suljetaan vain muutamia kertoja päivässä mun huoneeseen, jotta Minni ja Hessukin pääsevät juoksemaan. Lupat eivät kuitenkaan viihdy kauaa vapaana vaan alkavat kaivaa Elsan ovea (jonka takana niiden häkki on).

  
Kanista on itselle enemmän iloa.
Ainakin mun mielestä kaneista on paljon enemmän iloa sisällä, koska niiden touhuja voi seurailla samalla, kun tekee jotain muuta. Tälläkin hetkellä seurailen samalla Mellan puuhia, kun kirjoitan tätä postausta.


Lämpötilasta ei tarvitse juuri huolehtia.
Sisällä tietenkin on yleensä melko sama lämpötila ympäri vuoden. Kesällä ei ainakaan meillä sisällä olisi liian kuuma kaneille, joten niitä ei tarvitsisi viilentää vähän väliä. (Kanithan asuvat meillä kesäisin nykyään ulkona, joten tämä ongelma on.) Talvellakaan ei ole kylmä eikä esim. pullot jäädy tai ei tarvitse huolehtia lämpöeristyksistä.


Häkkejä tulee siivottua usein.
Kanit asuvat siis ihmisten keskellä, joten eihän kukaan halua, että huoneessa haisisi kanin siivoamaton vessalaatikko tai huonetta koristaisi sotkuinen häkki. Tämä on siis ainakin hyvä tekosyy siivota kanien häkit usein. Häkit ovat myös lähempänä, joten niiden siivous on nopeaa ja helppoa.


Hyviä puolia tulikin enemmän kuin kuvittelin. Nyt siirrytään kuitenkin niihin huonompiin.

Miinukset

Kanit joutuvat kuuntelemaan enemmän mölyä.
Riippuu varmasti kodista, mutta meillä kun asuu viisi ihmistä saman katon alla, tulee tietysti paljon möykkää ja kodin ääniä, joita kanit joutuvat kestämään. Toisaalta ne ovat kyllä jo tottuneet niihin.


Sotkuisuus 
Tämä on varmaan yleisin syy, miksi kaneja ei pidetä sisällä. Kanit, tai siis niiden heinä, kuivikkeet ja jätökset tuovat tietenkin sotkua taloon. Vaikka meidän kanit ovatkin pääasiassa sisäsiistejä, silti aina niiden vapaanaollessa lattialle ilmestyy vahinkopapanoita ja välillä pissojakin. Sisälle tulee siis paljon enemmän siivoamista.

 
Kanien asumukset vievät paljon tilaa.
Mellankin häkki vie tällä hetkellä melkein kolmanneksen mun huoneesta ja se on vielä aina auki, kun ollaan kotona. Mua se ei haittaa, mutta esim. mun vanhempien mielestä se ei ole niin kiva. Ulos on siis ehkäpä helpompi tehdä isommat häkit, sillä ne eivät vie talon sisältä tilaa. 

Kaneille on vaikeampi järjestää luonnolliset olot
Sisälle ei ole niin helppoa saada esim. maata, jota kani voisi kaivella mielensä kyllyydestä tai muita niin sotkuisia asioita. Toisaalta esim. maanalaisen tunneliverkoston voi korvata tunneleilla ja pahvilinnoituksilla, ulkoa voi tuoda oksia jyrsittäväksi ja piilopaikoiksi käyvät mökit ja sängynaluset. Kovin suurta ongelmaa tästä ei siis tule.



 Joka tapauksessa olen todennut meillä sisällä asumisen paremmaksi vaihtoehdoksi kuin ulkona. Molemmissa on silti paljon hyviä ja huonoja puolia ja asumisratkaisuja on paljon erilaisia. Nyt keskityin kuitenkin vain näihin kahteen. 

Tästä tulikin pitkä teksti. Onnittelut, jos jaksoit lukea kokonaan! :D Millaisiin asumisratkaisuihin sinä olet päätynyt? Miksi?

17 kommenttia:

  1. Jaksoin lukea kokonaan. :') Meillä asutaan sisällä, juuri tuon takia, että kani saa enemmän huomiota. Tulisiko sinne ulos sitten lähdettyä, jos kani asuisi ulkona? Enpä tiedä. Olen päätynyt siihen, että kanimme asuu sisällä. :')

    Hienoja kuvia tässä postauksessa, ja näkee kyllä että oot panostanut tähän postaukseen. Heti kun aloitin itsekin
    bloggaamaan, niin tajuaa että kuinka paljon vaivaa ihmiset näkee postauksiinsa! :')
    Jos kiinnostaa, käy kurkkaamassa:
    http://blogaboutmyrabbit.blogspot.fi/?m=1

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja kiva kun jaksoit lukea! :) Niinhän se on, mulla ainakin tulee oltua kanien kanssa enemmän, kun ne on tossa melkein vieressä. Ja juu meni tähän aika monta tuntia! Kävin kurkkaamassa blogisi! :)

      Poista
    2. Kiitos kun kävit kurkkaamassa! :')

      Poista
  2. Sisällä meilläkin, koska koen, että niistä on paljon enemmän iloa täälä, kun ne saavat kuulua perheeseen ☺️

    VastaaPoista
  3. Toi sotkuisuus-kohdan kuva on ihana <3 Ja pystyn samaistumaan kyllä täysin jokaiseen kohtaan, kun täälläkin kanit asuvat sisällä!

    Haastoin sut muuten Onni on -haasteeseen:
    http://kaninpaivia.blogspot.fi/2015/10/onni-on-haaste_17.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh se kuvaa hyvin Minnin ja Hessun arkipäiviä :'D ja kiva!

      Kiitos paljon haasteesta, vaikuttaa tosi kivalta! :)

      Poista
  4. Täytyy muista poiketen sanoa, että itselle ei sisäkani sopinut ollenkaan, kun yhtä poikaa oli olosuhteiden pakosta muutama kuukausi sisällä asutettava. Taidettiin lopulta olla sekä minä että kani onnellisia kun se lopulta pääsi muiden luo ulos muuttamaan. Omalla kohdalla tulee kaneja ulkona huomioitua enemmän, sinne kun niitä on pakko päivittäin kuitenkin mennä hoitamaan. Tuon sisällä asuneen kanin päästin vain aamuisin vapaaksi ja laitoin illalla häkkiin, muuten sai etenkin loppua kohden olla koko päivän omissa oloissaan. Mutta riippuu tosiaan ihan ihmisestä (ja kanista) millainen asumisratkaisu kenellekin sopii. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla erilaisia kantoja! :) jep, riippuu kyllä ihan kodista ja varmaan kun on enemmän kaneja (seurailen blogiasi :'D) niin ulkona asuminen voi olla paljon parempi ratkaisu.

      Poista
  5. Oisko myös se, että kanit herättää yöllä D: jos siis nukkuu samassa huoneessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainiin, ton unohdinkin! Mä kun oon niin tottunut kanien ääniin yöllä, etten herää niihin enää ollenkaan :D paitsi sillon kun Mella päättää hypätä mun päälle...:)

      Poista
  6. Hyvä postaus!
    Mä olen ihan tyytyväinen tuohon kanilaan ja kasvihuoneeseen mitä meillä on. Kaneilla on omaa rauhaa, meillä kun on yleensä melko meluisaa. Lämpötila on myös helppo pitää viileänä, siihen kun kanit ovat tottuneet. En usko, että kanit sisällä asuisivat jos mahdollisuus siihen olisi. Kuitenkin sisällä kanit ovat aina helpommin hoidettavissa, sekä niiden kanssa oleminen on sujuvampaa.
    Sun postauksessa oli hyvät pointit! Tykkäsin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! :) Juu ulkokanila on kyllä varmaan myös kivan rauhallinen kaneille ja kun siellä vielä jaksaa käydä paljon! Meillä ei taas oikeastaan ole edes mahdollisuutta ympärivuotiseen ulkokanilaan, mutta luulen, että olisin liian laiska käymään siellä tarpeeksi usein :'D

      Poista
  7. Luin tämän nyt _hyvin_ myöhässä, mutta tosi kiva postaus! Voisin kirjoittaa joskus itsekin samantapaisen omasta näkökulmastani, eli ulkorakennuksessa asuvien kanien omistajana :)

    VastaaPoista
  8. ERITTÄIN myöhässä tulee tämäki..
    Mun kani on sisäsiisti ja asuu sisällä :D ainoo miinus on luonnollisten olojen järjestämisen vaikeus. :)

    VastaaPoista